Как да почистим телефона си (без да повредим нещо)?

почистване на телефон

Няколко полезни съвета как да почистите Вашия мръсен smartphone

 

Редица изследвания доказват, че телефонът ни е едно от най-мръсните и отвратителни неща, които докосваме всеки ден без дори да осъзнаваме това. Нещо повече, съществуват научни доказателства, че някой телефони съдържат повече микроби от колкото седалката на тоалетната чиния. Да точно така! Много точно го разбрахте! И понеже никой от вас не обича да пипа капака на тоалетната чиния (камо ли да допре ухото си до него), то следващия път когато вземете телефона си в ръце се сетете за това и вземете необходимите мерки навреме, и го почистете веднага.

 

Неща, които ще ви трябват

  • Микрофибърна кърпичка – ако нямате под ръка може да си купите от някоя оптика или аптека
  • Клечки за уши – вземете хубави, ако са от пластмасовите, а най-добре памук и дървени клечки кибрит
  • Дестилирана вода – най-добре, но също така може с преварена бутилирана вода
  • Изопропилов алкохол – отново най-добре да потърсите в аптеките

Внимание: Не използвайте каквито и да било спирт или други домашни препарати и дезинфектанти. В повечето случаи те са доста силни и прекалено груби за вашия smartphone и съществува реална опасност да го повредите безвъзвратно.

 

Начална подготовка

Преди да започнете каквото и да било първо изключете телефона си, а след това премахнете и всякакви предпазни калъфи и/или протектори, които може би сте използвали до момента. Ако имате възможност отворете телефона внимателно и премахнете както батерията, така и всякакъв вид SIM и памет карти.

Внимание: Ако екрана ви е бил напукан или повреден и сте използвали screen protector, за да го предпазите от нахлуване на влага и мръсотия, може би е добре да не го махате и сега. Ако протектора е много замърсен – подменете го, но при почистването ще използвате течност и е добре да имате това на предвид.

 

Почистване на корпуса на телефона

С помощта на клечките за уши и изпропиловия алкохол почистете клавиатурата, между бутоните и корпуса на телефона. Не натискайте силно, за да не повредите покритието на телефона.

Ако по корпуса на телефона има метални част или метална лента, за почистването им използвайте навлажнена клечка с памук, но не и изпропиловия алкохол.

 

Почистване на вътрешните части на телефона

За почистване на вътрешните част използвайте суха клечка с памук. Никакви течности, камо ли спирт. Внимателно отстранете всякакъв прах или мръсотия. Ако мръсотията е много упорита, може да използвате малко дестилирана вода, но след това веднага подсушете със суха клечка за уши. Старателно почистете клемите за батерията, леглото за SIM картата и всякакви други контактни клеми, до които имате достъп. Почистете и отвора за зарядното, до колкото е възможно.

 

Почистване на чувствителните зони на телефона – камера, екран, touch screen и други

Окото на камерата може да почистите с помощта на суха клечка и/или такава навлажнена с дестилирана вода. Движенията трябва да са въртеливи по и срещу часовниковата стрелка. Всякакви мръсотии по екрана и около него трябва да се отстраняват внимателно и само със суха памук. Ако се налага използването на течност, то трябва да е единствено и само вода, по възможност дестилирана, като веднага след това екрана трябва да се подсуши старателно и добре.

Внимание: За почистването на всички чувствителни зони, а и по принцип за цели телефон, не се налага да използвате груба сила. Напротив препоръчително е да пипате внимателно и нежно, за да не направите по-голяма беля от колкото опитвате да почистите в момента.

 

Няколко допълнителни съвета

  • Ако използвайте iPhone 4 (или подобен) не забравяйте, че и от пред и отзад той е направен от стъкло, така че почистете и двете страни по-един и същи начин.
  • Устройства като iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, Samsung Google Nexus S, а и доста други имат така нареченото олеофобично покритие, което предпазва от мазни следи. Това покритие изтънява с времето, затова когато почистваш телефона не бива да натискаш силно и по възможност не използваш изопропилов алкохол.
  • Почисти калъфа си за телефон, който така или иначе си свалил и в момента е най-удачно да го направиш. Ако калъфа е кожен, най-добре си купи допълнително и препарат за почистване на кожа, за да не го съсипеш, ако изполваш обикновен спирт или алкохол. Ако мръсотията е толкова много или е трудна за почистване – купи си нов. В края на краищата аксесоарите за мобилни телефони за десетки и никак не са скъпи на фона на цената, която плащаш за телефона си.

 

Когато приключиш с почистването, остави на телефона и калъфа няколко минути да изсъхнат добре и след това сглоби всичко обратно. Сега вече имаш чист телефон и не бива да се тревожиш повече за микробите и тоалетната чиния…. поне до следващия път, когато се наложи да го почистваш отново.