Протектори за екрани – наръчник

видове протектори за екран

Въпреки че това ръководство е написано за телефони, със същата сила важи и за таблети, лаптопи и дигитални камери.

Този наръчник за протекторите е комбинация от личния ни опит с много и най-различни устройства по време на тяхната дългогодишна употреба, както и солидно проучване в интернет. С тази статия, надявам се, бихме спестили много време и нерви на повечето от Вас в опит да намерите най-подходящия вид протектор за Вашето устройство.

Видове протектори за екрани (screen protectors)

Първото решение, което трябва да вземете е, дали отблясъщите са проблем за Вас. Ако ще използвате телефона често навън или в помещение, което е ярко осветено, ще е по-добре да се насочите към протектор с антирефлексно покритие. Този вариант обаче ще намали малко видимостта на дисплея, когато телефона не се ползва на слънчева светлина. Затова е важно да прецените за себе си, дали ще ползвате телефона на ярко осветени места и за колко време. Това ще определи и Вашия избор за протектор с антирефлексно покритие или такъв без.

И за да не си помислите, че изборът ще бъде лесен и ще трябва да избирате само между тези два вида протектора за телефон, в допълнение ще кажа, че има и огледален протектор и протектор за поверителност.

Ето и малко по-детайлна информация за всеки вид протектор за екран:

Стандартен / прозрачен протектор за екран

Стандартният протектор за екран е проектиран да бъде максимално прозрачен, а видимостта и яркостта на екрана да бъде максималната възможна, която може да даде.

Тези протектори обикновено са по-тънки от другите и тяхната повърхност е лъскава и гладка. Когато движите пръстите си по такъв протектор, това става без излишно усилие.

Недостатък е, че не намаляват отблясъците при ярка светлина. Отпечатъците от пръсти също са по-видими спрямо другите видове протектори.

 

Матиран / антирефлексен протектор за екран

Тези протектори са създадени да разсейват слънчевата светлина или ярка изкуствена светлина, така че лъскавия дисплей да не отразява тази светлина обратно в очите. Повърхността им е матирана.

Основното предназначение на този вид протектори за екрани е да осигурят добра четимост на ярка светлина, но като техен бонус може да се отбележи и по-добрата им устойчивост срещу отпечатъци от пръсти и зацапвания.

Недостатък е, че точно този матов завършек ще намали малко яснотата на екрана на Вашия телефон. Също така при работа с телефнона, пръстите няма да плъзгат така леко, както ако протектора е стандартния прозрачен.

Въпреки това, ако ползвате телефона си в повечето случаи навън, този тип протектор е по-подходящия за Вас.

 

Огледални протектори

Идеята на този вид протектори е да превърне екрана на Вашия телефон в огледало, когато екрана му не работи. Подходяща екстра за бърза проверка на прическата или грима J. Недостатък е, че могат да създадат доста отблясъци, както и цветовете ще изглеждат по-малко ярки.

Огледалните протектори са за хора, които по-скоро ползват телефоните си главно за разговори и текстови съобщения. Снимките и видеоклиповете от друга страна, в зависимост от осветлението, ще бъдат по-трудни за гледане.

 

Протектори за поверителност

Създадени са с цел ограничаване ъгъла на видимост на екрана на Вашия телефон. Така съдържанието, което се появява на екрана ще бъде видимо само когато го гледате под прав ъгъл. Странични наблюдатели няма да виждат нищо.

Подходящи са за бизнес потребители, където поверителността е основен фактор.

 

Какво друго да вземете под внимание?

Препоръчвам да ползвате протектори за телефони, който са изрязани точно за Вашия модел телефон. Ако телефона Ви има предна камера, опитайте се да намерите протектор, който е изрязан в зоната на камерата, така че нищо да не пречи на качеството на снимане.

Някои протектори също така позволяват да ги свалите, да ги измиете и отново да ги сложите на телефона. Препоръчвам да ги отбягвате :). Способността им да се задържат към екрана на телефона не е особено голяма и ръбовете им бързо се отлепят.

Отбягвайте и протектори за телефони, които идват в опаковки от по 5 – 10 бройки. Обикновено не са с особено добро качество и няма да траят дълго, което ще доведе до по-често преминаване през целия процес на слагане на нов протектор.