Каква е разликата между таблет, фаблет и смарт-телефон?

phablet phablet

Кратко сравнение между фаблет (phablet), таблет (tablet) и смартфон (smartphone)

 

През последното десетилетие наблюдаваме изключително бурно развитие на технологиите. Само допреди няколко години телефоните изглеждаха по съвсем различен начин, без въобще да споменаваме това какви невероятни приложения намират те днес в нашия живот.

Еволюцията на мобилните телефони до smart-телефони и от другата страна на преносимите компютри до таблети, някак си съвсем естествено доведе до това двете принципно различни технологии да се срещнат и обединят в така популярно наречените фаблети (от английски phablet – игра на думи, комбинация от phone – телефон и tablet – таблет).

 

Какво представлява фаблета?

Технически фаблета (phablet) има екран с диагонален размер между 5 и 7 инча (това е между 135 и 180 мм). Като функции обединява много от предимствата на smartphone и tablet технологиите – възможността за използването му в разговор като телефон, но и удобство за работа с приложения присъщи принципно за таблетите.

Наименованието фаблет, започна да се използва по-масово след пускането на пазара на Samsung I9220 (N7000) Galaxy Note през 2011, въпреки че според Wikipedia първоизточника на термина phablet е PC Magazine в една негова статия от 1993 година относно AT&T EO 440.

Някои други популярни фаблет модели са: Samsung N7100 Galaxy Note 2, LG Optimus E985 – G Pro, HTC One Max, Sony Xperia Z Ultra L39h, Nokia Lumia 1520, iPhone 6 Plus, Google Nexus 6 и други.

 

Какви са основните разлики между таблета, фаблета и смарт-телефона?

Дизайн, дисплей и размер

Очевидно основната и първа разлика е в техния размер. Границата между размерите е тънка и понякога не съвсем ясна, но като цяло може да се обобщи, че модерните телефони (smartphone телефони) варират в размерите си от 3 до 5 инча, фаблетите – от 5 до 7 инча и таблетите са най-големи с размери между 7 инча и нагоре (има модели достигащи и до 22 инча).

 

Комуникации

Фаблета е проектиран така, че на практика да може да се използва удобно и като мобилен телефон и като таблет. Казано по друг начин – фаблета е достатъчно голям за да е удобен за работа с приложения като таблет, без това да го прави неудобен за придържането му и ползването му като smartphone. Таблетите от своя страна са твърде непрактични за разговори, освен ако не се ползва hands-free помощно устройство, а пък smart-телефоните са твърде малки за работа с други функционалности в сравнение с таблета. Фаблета се явява нещо като балансиран компромис за онези които често използват тези интелигентни устройства по-много и най-различни начини.

 

Задна камера

Таблетите като цяло страдат по този показател, тъй като по подразбиране производителите не гледат на тази функционалност като основен параметър. Все пак повечето от тях поставят такава, но най-често тя е с много ниска резолюция. От друга страна phablet-a в масовия случай има задна камера толкова добра колкото и smartphone-a.

 

Технически характеристики, производителност и батерия

Технически, фаблета има сходни характеристики като таблета, с тази малка разлика, че производителите често предпочитат да снабдяват фаблета с по-мощен процесор, повече RAM, както и плюс всички комуникационни екстри (включително GPS) предлагани от smart-телефона.

Големия размер на таблетите позволява да им се постави по-голяма (с по-голям капацитет) батерия в сравнение с фаблета, но тъй като екрана на фаблета е по-малък, реално много често при него времето за ползване между зарежданията е по-дълго. В сравнение със смарт-телефоните, някои phablet устройства могат да предложат до 2 пъти повече време в 2G разговор.

 

Цена

Ценово трите устройства също се различават по между си, като разбираемо фаблетите са не само по-скъпи от smart-телефоните, но също така са и по-скъпи от таблетите. Горното кратко сравнение между трите технологии донякъде обяснява защо.